MC-shift won’t select (R) reverse when cold

Bebs

Member
Messages
893
Morning guys,
Has anyone experienced anything similar?
This morning, after a minus 3 degree night, I could not select reverse. I kept getting the message ‘gear not available’ when pressing R. Took 15 minutes of warming up the engine at idle and 15-20 attempts before it finally engaged.
It has happened before a few times, always on cold start up, but never lasted 15 min before.
Any suggestions?
Thanks all.
 

GeoffCapes

Centenary Club
Messages
11,859
I maybe wrong (often am) but isn't this a sign that the clutch is about to give up the ghost?
 

Bebs

Member
Messages
893
I don’t think so Geoff, it had 75% clutch left only 4000 miles ago. I’m wondering if it could be battery related as it seems to only happen when cold.
 

safrane

Member
Messages
14,371
Battery, thrust bearing being tight in the cold, lower fluid level due to contraction...or just a bit stiff like an old man first thing (or so I'm told)
 

philw696

Moderator
Staff member
Messages
15,754
It wants plugging in to diagnostics and get some live data after making sure the battery and charging system is all okay.
 

Scaf

Member
Messages
3,273
I had this once on my old car (which has since had a new clutch) - I selected drive and then tried again and it selected reverse perfectly so I thought no more about it and put it down to being Italian.
 

Bebs

Member
Messages
893
Just back from AV who plugged it in briefly. No obvious error codes. If it does it again we’ll replace the battery. Was going there anyway to check on 360 progress.
 
Last edited:

azapa

Member
Messages
1,150
mine does that once in a while, or similar ‘gear not available’ thingy, despite being on a new battery and Ctek. Car is always coldish, never seen it on a long drive or the return trip from a jaunt. With advice from members here, I try to disconnect the Ctek the day before the outing, as maybe a slight over voltage was triggering it. Still does it once in a while though.

Sensitive beasts!
 

Wanderer

Member
Messages
5,460
Mine does it when I panic! Overshot the in-ramp for the car park at The Meriden Centre in Leeds, needed to reverse urgently cos of cars behind me trying to get round, flicked to Reverse quickly and got all these warnings - think it brain gets confused in stressful times!
 

ChrisQP09

Member
Messages
2,659
Morning guys,
Has anyone experienced anything similar?
This morning, after a minus 3 degree night, I could not select reverse. I kept getting the message ‘gear not available’ when pressing R. Took 15 minutes of warming up the engine at idle and 15-20 attempts before it finally engaged.
It has happened before a few times, always on cold start up, but never lasted 15 min before.
Any suggestions?
Thanks all.
I can report that I have experienced this once and the cold theory stacks up. Battery may also be a underlaying issue specifically low voltage due to inactivity of use.
 

Bebs

Member
Messages
893
I can report that I have experienced this once and the cold theory stacks up. Battery may also be a underlaying issue specifically low voltage due to inactivity of use.
I tend to agree with that. Whenever it’s been sat in my garage on an Optima trickle charger there’s no problem. Because of my current garage renovation it has been sitting on the drive, sometimes on a trickle charger and on those occasion, again no problem. It would appear that minus degrees and a ‘well used battery’ may be the cause. In any case it’s worth me changing the battery at least as I have no idea when it was last changed. Car will be back in a heated garage after that so that should prevent any issues too.
Thanks for all your comments chaps!
 

Sam McGoo

Member
Messages
774
I've never had the 'gear unavailable' message, gearbox related warning or problems with reverse, but a couple of times in freezing conditions, in the first few minutes of driving, it has dropped from 3rd to neutral when changing down.
Both times it was well under 0degC and within half a mile of my house. They obviously don't like the cold too much. lol